Zde najdete oblíbené perníkové recepty od paní Hanouskové.

Perníkové těsto na chaloupky - tužší

SUROVINY:

65 dkg hladké mouky

10 dkg medu

25 dkg mletého cukru

5 dkg tuku

4 celá vejce

1 dkg jedlé sody

koření po jedné kávové lžičce: skořice, hřebíček, anýz, fenykl - nejlépe utlouct v hmoždíři

POSTUP:

Po mísy dáme všechny přísady mimo mouku. Dobře promícháme a na konec dáme mouku. Těsto vypracujeme a necháme uležet do druhého dne. Vyválíme asi 4mm silnou placku a vykrojíme různé tvary. Pečeme v prudší troubě. Po upečení potíráme vajíčkem. Perník je potřeba zaležet v uzavřené nádobě, aby změkl. Zdobíme ořechy, čokoládou, mandlemi, nebo bílou polevou.

POLEVA:

15 až 18 dkg mletého cukru na 1 bílek (dle velikosti vajíčka). Polevu mícháme až je hustá. Můžeme přidat pár kapek octa nebo citronu, aby byla poleva pěkně bílá.

 

Perníkové těsto na figurky a drobné pečivo ke kávě

SUROVINY:

2 vejce

18 dkg mletého cukru

1 lžíce medu 

28 dkg hladké mouky

1 lžička sody

1 lžíce koření (anýz, fenykl, hřebíček, skořice - všeho stejné množství) - nejlépe utlouct v hmoždíři

Necháme 2 hodiny odpočinout.

 

Chuť perníčkům dává koření. Podívejte se na video Za tradicí moravského venkova.

Zde jsme pro vás natočili celý postup, jak peče perníky Dobruška Hanousková.

Odkaz na video

 

Medulenka

Méně cukru, více medu.

Suroviny na cca 5 kg těsta:

10 vajec

450 g cukru moučka

1250 g medu

1,4 kg hladké mouky

5 lžiček sody (amonium)

5 lžic koření (anýz, badyán, fenykl, hřebíček, skořice) - nejlépe utlouct v hmoždíři

 

Péct na 180 stupňů cca půl hodiny.
Péct můžete ihned. Nespotřebované těsto můžete nechat ležet v lednici až týden.

Copyright © 2022 dobrunka.cz | Webdesign: Tvorba web stránek - IR-webdesign