Kdo jí sladké perníčky, zpívá si den celičký.

Receptů na pečení medových perníků se zachovalo z doby naší první republiky dostatek.

Zde nabízím vám oblíbené perníkové recepty od paní Hanouskové.

Perníkové těsto na chaloupky - tužší

SUROVINY:

65 dkg hladké mouky

10 dkg medu

25 dkg mletého cukru

5 dkg tuku

4 celá vejce

1 dkg jedlé sody

koření po jedné kávové lžičce: skořice, hřebíček, anýz, fenykl

 

POSTUP:

Po mísy dáme všechny přísady mimo mouku. Dobře promícháme a na konec dáme mouku. Těsto vypracujeme a necháme uležet do druhého dne. Vyválíme asi 4mm silnou placku a vykrojíme různé tvary. Pečeme v prudší troubě. Po upečení potíráme vajíčkem. Perník je potřeba zaležet v uzavřené nádobě, aby změkl. Zdobíme ořechy, čokoládou, mandlemi, nebo bílou polevou.

POLEVA:

15 až 18 dkg mletého cukru na 1 bílek (dle velikosti vajíčka). Polevu mícháme až je hustá. Můžeme přidat pár kapek octa nebo citronu, aby byla poleva pěkně bílá.

 

 

Perníkové těsto na figurky a drobné pečivo ke kávě

SUROVINY:

2 vejce

18 dkg mletého cukru

1 lžíce medu 

28 dkg hladké mouky

1 lžička sody

1 lžíce koření (anýz, fenykl, hřebíček, skořice - všeho stejné množství)

Necháme 2 hodiny odpočinout.

 

Chuť perníčkům dává koření. Podívejte se na video Za tradicí moravského venkova.

Zde jsme pro vás natočili celý postup, jak peče perníky Dobruška Hanousková.

Odkaz na video

Copyright © 2022 dobrunka.cz | Webdesign: Tvorba web stránek - IR-webdesign