Dobrunka
Klub včelařů
a včelaříků
Opravdového štěstí se můžeme dotknout pouze srdcem.

SUROVINY:
65 dkg hladké mouky
10 dkg medu
25 dkg mletého cukru
5 dkg tuku
4 celá vejce
1 dkg jedlé sody
koření po jedné kávové lžičce: skořice, hřebíček, anýz, fenykl - nejlépe utlouct v hmoždíři
POSTUP:
Po mísy dáme všechny přísady mimo mouku. Dobře promícháme a na konec dáme mouku. Těsto vypracujeme a necháme uležet do druhého dne. Vyválíme asi 4mm silnou placku a vykrojíme různé tvary. Pečeme v prudší troubě. Po upečení potíráme vajíčkem. Perník je potřeba zaležet v uzavřené nádobě, aby změkl. Zdobíme ořechy, čokoládou, mandlemi, nebo bílou polevou.
POLEVA:
15 až 18 dkg mletého cukru na 1 bílek (dle velikosti vajíčka). Polevu mícháme až je hustá. Můžeme přidat pár kapek octa nebo citronu, aby byla poleva pěkně bílá.
SUROVINY:
2 vejce
18 dkg mletého cukru
1 lžíce medu
28 dkg hladké mouky
1 lžička sody
1 lžíce koření (anýz, fenykl, hřebíček, skořice - všeho stejné množství) - nejlépe utlouct v hmoždíři
Necháme 2 hodiny odpočinout.
Chuť perníčkům dává koření. Podívejte se na video Za tradicí moravského venkova.
Zde jsme pro vás natočili celý postup, jak peče perníky Dobruška Hanousková.
Suroviny na cca 5 kg těsta:
10 vajec
450 g cukru moučka
1250 g medu
1,4 kg hladké mouky
5 lžiček sody (amonium)
5 lžic koření (anýz, badyán, fenykl, hřebíček, skořice) - nejlépe utlouct v hmoždíři
Péct na 180 stupňů cca půl hodiny.
Péct můžete ihned. Nespotřebované těsto můžete nechat ležet v lednici až týden.
Copyright © 2022 dobrunka.cz | Webdesign: Tvorba web stránek - IR-webdesign